субота, 8. јануар 2011.

Da li se sećate, kada ste kao male satima stajale ispred ogledala u maminoj ili sestrinoj haljini i maštale o tome da porastete što pre, kako biste i vi imale jednu takvu? Da li se sećate sreće kada ste kupile svoju prvu cipelu na visoku štiklu? Sigurno ne pamtite bol koji je štikla izazvala nakon nekoliko sati šetanja u želji da je što više ljudi vidi, već pamtite sreću, zadovoljstvo i osećaj posebnosti jer ste konačno hodale na visokim potpeticama. Verovatno svaki dan, pred odlazak na posao, izlazak u grad sa drugaricama ili na sastanak sa dečkom, bar nekoliko minuta posvetite večitom pitanju „Šta da obučem?“. Ponekad se kao iz topa idealna kombinacija stvori pred očima, a ponekad ni sati razmišljanja ne pomažu, pa iz kuce izađete nezadovoljne, a još i kasnite. Da li ste uhvatile sebe kako se prisećate savršeno obučene devojke koju ste videle u gradu, i trudite se da prekopirate njen stil ili kako sa uživanjem prelistavate modni časopis i pokušavate da se obučete najsličnije onome što je modni urednik osmislio za vas? Da li smo, svaki put kada kombinujemo tašnu i cipele, suknju i bluzu, nakit i dugmad na mantilu, svesne koliko nam je Moda ušla pod kožu, koliko nas je opčinila i zavela?

Postoje oni koji misle da je ona potpuno besmislena stvar, da su „stajlinzi, fitinzi, kastinzi i bekstejdzevi“ samo nepotrebne pozajmljenice za folirante koji žele da zvuče svetski, da se postavljanjem trendova samo manipuliše mladima ( i starijima) i da je „ceo taj modni svet“ jedna velika šarena laža... Ipak, bilo bi suludo ne uvideti koliko je prostora zauzela Moda. Prostora u medijima, na ulicama, u našim kućama ili stanovima, u našim novčanicima, u našim glavama.... Ona je svuda je oko nas.

Drugi tvrde da je Moda umetnost. Ako uzmemo u obzir unikatne kreacije koje prave poznati dizajneri, kako kombinuju stilove, boje, materjale, onda i jeste umetnost. Ako uzmemo u obzir da par novih cipela ili samo jedna haljina može da popravi užasan dan na poslu, emotivnu prazninu, makar i na kratko, onda je Moda i nešto više. U tim slučajevima, ona je dobar drug, lek i radost.

Bilo kako bilo, koliko god je poštovali ili osporavali, ona je uvek prisutna. Moda nam čini život lepšim, raznovrsnijim, interesantnijim, omogucava nam da mastamo, da se istaknemo, izrazimo, stavlja nam osmeh na lice. A najčešća preporuka za lep i zdrav život jeste osmeh. Kažu: „Budite nasmejani i srećni, to je u Modi!“. Eto, opet ta Moda...

2 коментара: